一九四二

今天參加了 GCF 的電影欣賞活動,看的是一部由馮小剛執導的一九四二 [Wikipedia]。由於此活動為時兩小時,看電影和小組討論都只能走馬看燈,到喉唔到肺,確實有點可惜。

係賞燈的路上,以下思想在我腦海中閃過

1. 老東家 – 由家財萬貫到一無所有的心路歷程
2. 人的價值 – 從無價(或高價)到賤價(賣了妻子得的是兩袋白米)
3. 人的本相 – 在危難時原則、規矩 (e.g. 道德)可以是那麼溥弱
4. 夾心人 – 李培基與上級(懼怕蔣介石便不在面見時說出實情)、下級(下級與下級之間不和、下級唔 gur 李培基)、同事(向蔣鼎文要求減收糧食)、人民及自己(怕地位不保,進退失據)

主持人提出了一個思考的向度,大概是如果我係佢地嘅角色,我會點做,有d乜嘢可以做好 d。我覺得一個人的行為係同環境同 佢嘅 character和信念嘅強弱有關,所以呢個問題真係好難答。可能想遠咗小小,但係就令我想起彼得三次不認主嘅故事。

Good night!

Comments are closed.