轉載: 聚會(一)

(轉載)

越黎越多人無返教會聚會咩?教會聚會近排小人返咩? 係不同場合出下下面呢句金句…”你們不可停止聚會,好像那些停止慣了的人”

嘩嘩嘩,真係不得了。晏時之間,有部份嘅信徒真係啞口無言,自己對號入坐,種種的罪咎感即刻湧曬出嚟,呢一班信徒當然係痛哭流涕悔改認罪,之後多d出席聚會啦。

而令外一部份信徒就當然好feel good啦,話曬我有返崇拜,又有返小組,間唔中又係d頗悶的祈禧祈禱會出現下今,都算唔錯啦!比上不足,比下有餘。

又有一d白粥嘅老朋友會覺得條友係度廢up,佢一味今講,我就一味雲遊太墟。喂,施主,祠堂樓下直行轉右轉左再問人呀唔該。

仲有一d未歸零嘅朋友就心一味今閙。一閙佢不知民間疾苦,二閙佢返炒血經道 (詳見 月經post [link] ) ,三閙佢無好好攪好個埸…鬧鬧鬧…到唱X疊亞門誦都未完,真係好重怨氣。

可能有一d朋友會回你一句”立志行善由得我,只是行出來由不得我”…又話會多多返屋企祈待呀、靈修呀、讀經呀,仲叫你為佢以既復興祈下禱去KO你。(申利:個人唔鐘意亦唔會花時間耍傳道,雖然未歸零,但身為白粥嘅老朋友,我會直接 以大約兩個字KO 佢)

其實返同唔返可以有千萬種理由,要人返同耍走要你返果d人亦都可以有千萬種理由。就好似發唔發電視牌,同要人發牌同耍走要你發牌嘅人今可以有千百個理由。(申利:我覺得政府係應該發牌比基哥的,正如我認同教會要返亦要有團契生活) 自己企係自己個位置不停今係度叫唔好同停,即係越叫越走 law…除咗叫,有無一d野可以做多D嘢呢?

對於我,我的 support group 多年前已經由教會小組移至大學時認識的一班弟兄姊妹。返咗十多年,眼見唔小人離開呢間教會,什至帶大我嘅果d今日選擇唔鬼信。(申利:我都無做過d乜)。靈命、窄門理論可以唔使驗視過去,以基督為中心論又可以叫返緊gei信徒交足貨,不可停上止聚會。但係我不甘於呢個答案。

(to be continued…)

Comments are closed.