再來一次

其實時間真的過得很快,不知不覺又到三月,一年今就過咗六份一。其實都好似無做過 D 乜今,返工、返學、返屋企,返下教會,食下,訓下,見下D friend 今…

想有多D嘅改變,就係往往提不起勁,時間係不知不覺之間就比佢溜走咗。有時會想,如果可以返番去以前,我會再努力一D!好想好想,但係呢個奇蹟係唔會發生㗎囉!

Live as if you were living for the second time and had acted as wrongly the first time as you are about to act now — Frank Vicktor

就算返到去,其實都未必好好多。現在嘅呢一刻我都拖,返到去過去嘅呢一刻其實都係會拖… 呢一刻,呢一刻就係第二次,只要我願意,呢一刻就係第二次。無悔的第二次!

流星月台

作曲:藍奕邦
作詞:藍奕邦
編曲:Edmond Tsang

思緒就彷似一隻 停了的手錶
想到人倦透之時 才驟覺已被忘掉
下班車可會有贈票 或者等不到已停駛
流星偏偏靠對面空空的月台 沿著軌跡消失了

*俗語說轉眼又一世 踏過的春季和秋季
隨著那歲月流逝 那轉動錢幣
仍會轉了再轉到了最尾終於跌低
如轉眼就一世 就趁青春去看
黃昏中的巴黎 才是最美麗可貴

短髮越剪卻越長 亂放於腮邊
蒼老後白髮凋零 才驟覺很想鬢辮
明天可否會變晴朗 或者猜不透已明天
流星總喜愛趁人疏忽的一剎
橫越那靜默稻田(repeat*)

如果轉眼就一世 讓你青春見証
曾有一番作為 從未叫少年枉費

Comments are closed.